Despeses de l’automòbil


Despeses de l'automòbil

Són deduïbles?

Saps la diferència?

Despeses de l'automòbil

La legalitat de la deducció de les despeses de l'automòbil és una de les preguntes més freqüents a les assessories. I la resposta no és senzilla, ja que depen de l'impost i de l'activitat a la que ens dediquem.

Dins les despeses de l'automòbil s'hi inclou tot allò relacionat amb ell:

  • Accessoris i peces de recanvi
  • Gasolina o gas-oil
  • Parking
  • Reparacions
  • ITV
  • Assegurança
  • etc...


Quin percentatge de l'IVA em puc deduir?

  1. Sempre que puguis demostrar que utilitzes el teu vehicle en l'activitat econòmica que desenvolupes (paraula clau, "demostrar"), Hisenda accepta la deducció del 50% del valor de l'IVA.
  2. Hi ha una sèrie d'excepcions, en les que es permet deduir el 100 %. Són els vehicles mixtes (furgonetes), els vehicles utilitzats per representants o agents de comerç, per taxistes i per professors d'autoescola. Sembla lògic, no?Amb tot, el grau d'afectació que Hisenda accepti depèn de cada cas i de com es justifiqui. Retolació del vehicle (permanent, no un adhesiu petitó), agenda de visites, mails, contractes amb clients d'altres poblacions... tot ajuda.

Quin percentatge de l'IRPF em puc deduir?

Aquí la cosa és més clara, o tot o res. Només els autònoms que desenvolupin les activitats que permeten la deducció del 100% de l'IVA (transport, taxistes, representants i agents comercials, professors d'autoescola i dummies) es poden deduir les despeses del vehicle de l'IRPF. La resta, res de res.

Però si tothom s'ho dedueix!!!

I segurament tens raó. Però no s'ajusta a la normativa. Si creus que tens dret a deduir-te el 100% perquè utilitzes el teu vehicle exclusivament per a usos professionals, et tocarà barallar-te amb l'Administració. Sort!!!.